kringwinkel enzo mijn huis Op een ander persoonlijk Tips

Mijn 9 do’s en don’ts bij het kringwinkelen…

Al doende leert men en dat is bij kringwinkelen niet anders. Waar ik in de beginjaren nog alles kocht wat ik leuk vond ben ik ondertussen al veel gematigder geworden. Je moet een kat een kat noemen, één van de redenen daarvoor zijn de prijzen die vergeleken bij toen voor sommige items wel verdrievoudigd zijn of zelfs meer. Een vaas van 1 euro die je eigenlijk niet nodig hebt leg je makkelijker in je mandje dan eentje van 6 euro. Dit trouwens tot grote blijdschap van manlief die nu al veel minder “Waar ga je dat zetten!?” moet uitroepen. Maar bon, het is er nog altijd spotgoedkoop, je steunt een nobel doel én je denkt aan het milieu.

In al die jaren, ik ben al fan sinds de eerste kringwinkel hier in de buurt zijn deuren opende, heb ik toch wel het één en ander geleerd. Die do’s en don’ts wilde ik wel eens oplijsten. Misschien haal je er voor jezelf nog een tip uit.

  1. Dikwijls gaan loont als je specifiek naar iets op zoek bent. Elke dag worden er nieuwe items uitgestald. Hoe meer je langsgaat, hoe meer kans je maakt om datgene te vinden wat je nodig hebt.
  2. Ga meer dan 1 keer rond in de winkel. Net als op de rommelmarkt is het verstandig om een tweede keer door te gangen van de kringwinkel te gaan. Geloof me, je ziet gegarandeerd spullen staan die je de eerste keer niet waren opgevallen.
  3. Ga met een open blik. Ik weet dat sommige mensen met een verlanglijstje zeulen. Niet verstandig lijkt me. Zo stuur je een verkeerd signaal naar je brein. Je onderdrukt je creatieve ik én je ziet andere leuke items gewoon niet staan. Items die je niet nodig hebt ja, hoor ik je zeggen? Fout! Want…
  4. Sommige spullen kan je voor iets anders gebruiken dan waarvoor ze oorspronkelijk gemaakt zijn. Zo heb je tóch wat je zocht en sprokkel je tegelijkertijd een uiterst origineel interieur bij elkaar. Neem bijvoorbeeld deze onderborden als voorbeeld of mijn originele kerstboom. Met andere woorden: wees creatief met kringloopkoopjes!
  5. Ga voor je naar een tuincentrum stapt voor een nieuwe plant eens langs bij Plan Twee. In de kringwinkel binnengebrachte planten worden door psychiatrische dagpatiënten van ZNA De Foyer verzorgd, en weer verkocht in De Kringwinkel van Borgerhout.
  6. Twijfelen. Een do én don’t tegelijk. Heb ik helaas zelf ook nog regelmatig voor. Mijn schoondochter begrijpt niet dat ik ondanks de lage prijzen soms nog twijfel over een aankoop. Denk gewoon goed na of je iets écht nodig hebt of kan gebruiken. Leg het gekozen item bij twijfel sowieso in je mandje. Je bedenken, en dus beslissen, doe je best nét voor je naar de kassa gaat. Geloof me, dit voorkomt teleurstelling als je besluit het tóch mee te nemen maar iemand anders je te snel af is geweest. Meubelstukken kan je 24 uur reserveren, wat je de nodige tijd geeft om na te denken of om thuis eerst op te meten. Wat kleding betreft heb ik een bepaalde tactiek…
  7. Een kledingstuk vinden waar je helemaal weg van bent, het gebeurt elke kringwinkelfan wel eens. Persoonlijk koop ik bijna uitsluitend merkkledij. Niet omdat ik een yuppie ben maar eerder voor de kwaliteit. Een tip… Is het te klein? Niet twijfelen, da’s gewoon brute pech. Wil je het toch? Kleding uitleggen, groter maken dus, is onmogelijk tenzij er aan de binnenkant van de naden ruimte is (extra brede naden). Kijk dat eerst goed na. Koop nooit een kledingstuk dat misschien wel ooit zal passen als je afgevallen bent. De ervaring heeft me geleerd dat het dan meestal na een jaar of langer onaangeroerd weer naar de kringwinkel verhuist. Is het te groot? Niet twijfelen!  Innemen (smaller maken dus) kan altijd. Het is gewoon een kwestie van óf er een beetje werk insteken óf een paar euro’s om het te laten doen. Je zal allicht véél goedkoper uitkomen dan wanneer je het nieuw in de winkel moet kopen.
  8. Heb je een feestje en niet genoeg stoelen, tafels, bestek, glazen of whatever…  kijk, klik en huur dan bij Kringverhuur! Het enige wat je zelf moet doen is ophalen en weer terugbrengen. Zelf met aangekocht kringwinkelmateriaal aan de slag gaan kan natuurlijk ook.
  9. Of je nu iets gevonden hebt of niet, geniet van elk kringwinkel bezoek. Wees vriendelijk tegen de personeelsleden en probeer af en toe eens een babbeltje met hen te slaan. De brede glimlach die je bij je volgende bezoek krijgt is een leuke extra.

Oh en vergeet dit zeker niet…

KRINGLOOPGELUK is…

er graag kopen maar met evenveel plezier GEVEN

 

Wie kringt die wint!

Dit lees je misschien ook graag...

6 Reacties

 1. Een plantenkringloop bij mij in de buurt zou ik geweldig vinden!

 2. Marleen zegt:

  Goede tips!

 3. Puike tips! Mooie initiatieven, Plan Twee en Kringverhuur!

  1. Nana zegt:

   Ja heerlijk hé.

 4. zegt:

  Hier spreekt iemand met ervaring, dat is duidelijk! Goeie tips! En wat een mooi experiment dat Plan Twee! Het zou mij een stuk minder schuldgevoel geven de plant hierheen te brengen dan dat ik de plant die niet zo best meer is in de kliko gooi. Hier zou hij dan nog een tweede kans krijgen met meer groene vingers dan ik heb. Misschien is zoiets ook wel hier in de buurt.

  1. Nana zegt:

   Of er bij jullie zo’n project bestaat is het navragen waard dan. Doen! 😉

Reacties zijn gesloten.