Flexitariër persoonlijk

Truc van luie Charel…

Voor een koffieleut als ik gaat thee drinken niet van harte. Ik drink het bijvoorbeeld als ik ziek ben en koorts heb, dan heb ik totaal geen zin in koffie, maar ook als ik op dieet ben.

Een genieterke als ik moet áltijd op haar lijn letten en tijdens de weken dat het ‘voor echt’ is (zoals na de feestdagen) helpt elk beetje, elk trukje. Vooreerst is dat natuurlijk Weight Watchers. Toegegeven, je zou het een heel jaar moeten/kunnen doen maar daar faal ik met grote onderscheiding. Eten en drinken met mate… daarachter heb ik te graag die ‘n’ staan en ‘karakter hebben’ is op zulke momenten een verwaarloosbaar begrip. Een gezelligheidseter ben ik, een gevoelsmatige eter ook. Als ik me goed in mijn vel voel gaat het lijnen als een fluitje van een cent, is dat niet zo dan wil ik troost. Eten, omdat dat gezellig is en een veilig gevoel geeft. Om die gevaarlijke gezelligheidfaktor te omzeilen komt er een truk van luie Charel op de proppen: Bij een lekker tasje koffie (of twee) in de namiddag hoort iets zoet, een slechte gewoonte ‘k weet het, (en ja, het past binnen het Weight Watchers systeem maar ik ban toch zoveel mogelijk het zoet) dus vervangen we die door een sobere tas thee. Drang naar iets om te snoepen? Nope. Nu nog die goesting in koffie proberen te beheersen. Hoe zeggen ze dat alweer, zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

Voor wie toch iets zoets wil geef ik graag dit recept mee van limoencake voor 4 personen (5 p/p):

Verwarm de oven voor op 200°c. Vet een bakvorm in met een beetje boter of, beter, neem een vorm van silicone. Klop anderhalf ei met 75 gram suiker tot een schuimige massa. Roer er 85 gram gezeefde bloem, geraspte schil van 2 limoenen en 35 gram zachte boter door. Giet het deeg in de vorm en bak 20 minuten (of tot gaar) in de oven. Laat afkoelen.

Volgens het recept moet je dan het sap van de limoenen mengen met 10 gram suiker en die laten inkoken tot een lichte siroop om er dan, na afkoeling, de cake mee in te smeren. Persoonlijk zou ik dit achterwege laten, ‘k vond het veel te zurig, maar dat is enkel kwestie van smaak. Uitproberen is de boodschap.

Dit lees je misschien ook graag...