Wat eten we?

Twee weken zijn er al voorbij van de vegan challenge. Twee weken die heel goed verlopen zijn. Niet moeilijk natuurlijk als je ziek bent en alleen maar yofu of soep binnenkrijgt. Weinig challenge aan hé zo? Toch heb ik al wat van mijn vooropgestelde uitdagingen kunnen uitvoeren. Ik gebruikte 0 geraffineerde suiker en heb zelfs al twee keer buitenshuis mijn eisen durven stellen.

Een eerste keer toen we een broodje gingen eten bij Broodjesatelier in de Gentsestraat in Hulst. Er staat wel een veggie broodje (met crème fraiche) op de kaart maar vegan natuurlijk niks. Ik bestelde een broodje geitenkaas zonder geitenkaas en je zag die mevrouw meteen ogen trekken van ‘Uh!?’ Mijn enige eis was enkel de groentjes en zonnepitten te serveren en er nog wat andere extra aan toe te voegen. Bleek trouwens geen enkel probeem. Of het broodje zelf ook vegan was heb ik niet durven vragen.

De tweede keer was toen we bij vrienden werden uitgenodigd voor een gezellige namiddag gevolgd door een broodmaaltijd. Ik stelde voor om te zorgen voor de taart bij de koffie en nam mijn eigen beleg mee voor de avondmaaltijd. Probleem opgelost en ik fier op mezelf. Bij vrienden moet zoiets wel kunnen hé.

Wat ging er de voorbije 14 dagen verder nog zoal door het mondje:

  • vegan speltspaghetti  als lunch bij Bio Kitchen in Lier (nota 2014, zaak bestaat niet meer) vanwaar ik seitancurry (jammie!) meebracht voor op mijn brood ‘s avonds. Zij leerde me ook mochi kennen. Heel lekker als je dat krokant bakt in de pan en er een beetje agavesiroop bij serveert. Je kan er blijkbaar ook wafels van bakken maar dat moet ik nog uitproberen.
  • gepofte zoete aardappel met gegrilde bloemkool en yofu-muntsaus (1)

 

  • boosting smoothie, zó lekker en op voor ik besefte dat ik nog geen foto had genomen (2) 

 

  • maaltijdsoep van pompoen met curry, knoflookbrood
  • andijviestoemp met seitangehakt
  • ovenschotel van andijvie, witte kool, witte saus, aardappel, pittig gekruide tofublokjes
  • brood met curryhummus (1 kl currypoeder, 3 el sesamolie, p&z, 250gr kikkererwten, 1 teentje knoflook, 1 el tahin, 1 el olijfolie) en schijfjes avocado
  • Als je ziek bent heb geen eetlust en geen fut om te koken hé en dus stond er een poos niks anders dan soep, soep, soep, yofu met fruit, smoothies en veel vers appelsiensap op mijn dagmenu. Ondertussen geraak ik stilaan terug op mijn eet en maakte ik bijvoorbeeld een zuiders stoofpotje van venkel, krielaardappel, citroen en artisjok dat ik in de weekendbijlage van de krant zag staan. Het stak mijn ogen uit. Mmm een zomer gevoel in de winter! Helaas viel het, tegen alle verwachtingen in, niet zo in onze smaak en zal het dus niet meer op de menu prijken. Wie het recept toch wil stuur ik het graag via mail toe.
 
 

Het valentijnsmenu gisteren bestond uit:

  • sla met gemarineerde artisjok (Het doosje diepgevroren artisjokharten dat ik kocht was eigenlijk bedoeld voor een ander gerecht maar toen ik op de achterkant van het doosje een recept zag staan dat me wel aansprak besloot ik het meteen uit te proberen. De bevroren artisjok laten ontdooien in een marinade van appelsiensap, olijfolie, peterselie, bieslook – verving ik door het groen van pijpajuin –  en knoflook. Ik serveerde ze met gemengde sla en gebruikte de marinade als vinaigrette. Slecht was het niet maar niet zo dat ik het gauw nog eens ga maken)

 

  • Pompoencurry (flespompoen, wortel, kruiden zijnde gember, komijn, kurkuma, koriander en cayennepeper, kokos santen, banaan, kikkererwten, pindanoten) met rode quinoa
  • speculoostaart (daarover later meer)
(1)
Prik zoete aardappels met een vork rondom in en leg ze in een ovenschaal. Pof ze op de onderste richel van de oven op 200°c  in 50 minuten gaar. Leg bloemkoolroosjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schep om met walnootolie en pompoenpitten. Bestrooi met zeezout en rooster in de oven (boven de zoete aardappel) in 13-15 minuten knapperig gaar. Meng yofu met munt, peper en zout. De bloemkool is ook lekker koud bij sla.
(2)
Sap van 1 sinaasappel + kwartje mango + plak ananas + 3 cm gember + muntblaadjes + enkele ijsblokjes (in het originele recept, ook weer uit de weekendkrant trouwens, van Sofie Dumont wordt er ook een stukje sterfruit en frambozencoulis toegevoegd)
Heb jij nog lekker recepten uitgeprobeerd de laatste tijd?

 

Deze ook lezen?

One thought on “Wat eten we?

  1. Ellen

    februari 16, 2013 at 9:46am

    Ik krijg zin om ervan te proeven, alleen al door de foto's en de beschrijving.

  2. De Verdubbeldame

    februari 15, 2013 at 9:38pm

    Ziet er erg lekker uit allemaal. Beterschap! Mijn eigen challenge loopt ook op rolletjes.

  3. Mim

    februari 15, 2013 at 6:42pm

    Oei, wat lekker zeg! En dat terwijl je ziek bent, petje af! <br />Ik heb de smoothie uitgeprint, die klinkt heerlijk… <br />En oh.. de speculoostaart (mmmm)… <br /><br />Erg knap dat je, ook buitenshuis, zo voet bij stuk houdt. Ik vind dat toch wel erg lastig, vooral om 'nee' te zeggen als mensen iets speciaal voor je gemaakt/gekocht hebben… Fijn dat dat bij jou zo goed ging! <br />

  4. Ellen van Vuuren

    februari 15, 2013 at 6:17pm

    pff wat een aparte gerechten <br />ik moet zeggen dat het er wel allemaal heel smakelijk uit ziet.<br /><br />xxx<br />Ellen

  5. Els04

    februari 15, 2013 at 2:12pm

    Ziet er allemaal zalig uit! Hopelijk ben je snel in topvorm terug, liefs Els

Reacties gesloten.