persoonlijk recepten vegan

Week van de smaak

Nog tot 23 november is het WEEK VAN DE SMAAK.  Thema dit jaar: duurzame verbeelding.  Als er één product is waarover ik dan wel zou willen schrijven zijn het de kipstuckjes van de Vegetarische SlagerDuurzaam, lekker en gezond. Wat de verbeelding betreft, kip dat geen kip is maar wel zo smaakt. Misschien niet slecht dat er nog eens iets over geschreven wordt en meer mensen het zo leren kennen.

Waarom ik er zo zot van ben? Wel, ik zal heel eerlijk zijn… Vroeger, toen ik nog alles at, stond er zeker een paar keer per week kip op ‘t menu. Ik begon het stilaan te missen maar wilde niet overstag gaan voor een echt kippenboutje. Als je de eerste paragraaf even overloopt snap je zeker wel waarom ik ze zo ophemel. Doe er kippenkruiden op en je fopt er de grootste vleeseter mee als je wil.  Eigenlijk is dit ook het geval met de visvrije tonijnsla en de kipkerrie zonder kip. Heerlijk, nep en toch echt de smaak die je zou verwachten.

Ik ben We zijn fan.  Ik zelfs zo erg dat kipstuckjes zo goed als het enige is dat ik mis als ik we in de Provence zijn. Eten via internet bestellen deed ik nog nooit. ‘k Vind het eigenlijk best een raar idee. ‘k Geef toe dat ik er al aan gedacht heb om online te bestellen als we in Frankrijk zijn hoor maar dat is een beetje riskant. Ten eerste zijn we er telkens maar 2 weken na elkaar en ten tweede heeft het huis, zoals ginder courant is, geen echt adres. Je kan niet eens een straat en huisnummer opgeven. Oh, misschien anders toch maar eens doen en zo de buren leren kennismaken met de Vega Slager? Hahaha, wat een idee! Meenemen van thuis is ook geen optie omdat we meestal in twee dagen oprijden en voeding goed koel houden zo bijna onbegonnen werk is. Echt jammer.

Maar bon, thuis kan ik het alle dagen eten als ik wil. Fijn dus dat ik ze gewoon ‘achter mijnen hoek’ kan kopen. Oh wat zou het een verwennerij zijn mocht alles van de vega slager hier beschikbaar zijn.  Ik koop ze meestal bij de Delhaize in mijn buurt waar ze trouwens ook het rul gehackt, biefstuckreepjes en gerookte speckblokjes verkopen. Ik probeerde ze al allemaal maar de kipstuckjes zijn veruit favoriet. Echt lekker en in niets te vergelijken met de andere vleesvervangers. Natuurlijk doe ik er ook andere dingen mee dan gewoon bakken. Soms maak ik nuggets, (eerst volgens dit recept dat ik later een beetje verbeterde), verwerk ze in noedelsoep, wraps, tagines, ovenschotels of stoverij, leg ze op pizza of hartige taart,…

Van de week besloot ik om de kipstuckjes te marineren. Een testrecept dat uitermate geslaagd is.

2014-11-17 17.57.29kipstuckjes2

Gemarineerde kipstuckjes met een lauw slaatje:

Rasp de schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit.

Snipper een lente-ui.

Pers 1 teentje knoflook.

Doe in een kom samen met 2 el sojasaus en 2 el rijstazijn.

Voeg de kipstuckjes toe, dek af en laat een uur in de koelkast marineren.

Was kleine (eventueel rode) aardappeltjes en stoom ze 8 minuten.

Maak ondertussen een salade van rauwe rode kool (in snippers)

komkommer, lente-ui, handvol munt, handvol koriander, wat limoensap,

1 el sojasaus, klein scheutje agavesiroop, 2 el olijfolie.

Haal de kipstuckjes uit de marinade en bak op een heet

vuur. (Zo karameliseren ze een beetje)

Voeg een deel van de marinade toe aan de salade.

Snij de, nog warme, aardappels in schijven en dresseer.

2014-11-17 19.36.49kipstuckjes2

Voor de foto’s zou ik mijn gekokkerel beter overdag doen,  maar ja, dit is geen echt kookblog hé en we eten nu eenmaal ‘s avonds warm. Ik vergat zelfs de lepel uit de marinade te halen. Zag ik natuurlijk ook weer veel te laat. Laat je in elk geval niet afschrikken, ‘t is megalekker!

Op de website zie je de andere producten die je, bijvoorbeeld, online kan kopen.  Niet alles is plantaardig maar, uiteraard, wel vegetarisch.

Dit lees je misschien ook graag...

7 Reacties

 1. Daar doe je me aan iets denken… het schaamrood stijgt me naar de wangen… Toen ik een tijdje geleden een hoop goede voornemens nam was minstens 1 keer in de week vegetarisch eten er eentje van… en dat is er stilletjes helemaal uitgeslopen… foei… ja echt foei… want het kan heel lekker zijn zoals ik hier kan lezen… Die stuckjes kende ik totaal niet wel Quorn en Tofu… Ik denk dat ik nog eens een keertje de Albert Hein in Lier moet gaan plunderen! Weet je toevallig ook of die stuckjes calorie-arm zijn? Kwestie van nog een beetje lijnvriendelijk te eten ook?
  In ieder geval bedankt voor de lekkere receptjes en om me maar weer eens wakker te schudden wat gezond eten betreft!
  Fijne zondag nog.

  1. Nana zegt:

   Ach niks om je voor te schamen, toch. Met 150 kcal per 100 gram lijkt het me wel lijnvriendelijk ja en er zitten amper slechte vetten in dus goed voor je cholesterol. 😉

 2. Klinkt goed, die slager! Behalve de kipdingen, dat lust ik al van kinds been af niet 🙂
  In de Bioplanet hebben ze ook veel verschillende merken en er zijn ook heel goede bij… Maar ga nu toch eens iets van de Slager zoeken!

  1. Nana zegt:

   Echt doen! 🙂

 3. Ziet er inderdaad lekker en net als kip uit! En die lepel maakt het juist zo authentiek! 😉

 4. Haha, dat jij helemaal gelukkig met je kipstuckjes bent, is duidelijk. Op de foto’s ziet het er ook echt lekker uit!

 5. Hmmmm, ziet er lekker uit.
  Grtjs
  Daniëlle

Reacties zijn gesloten.