retrodag kringwinkel
gedachten kringwinkel enzo mijn huis Tips verzamelen

Kringloopgeluk, retrodag 2022

Het begin van de lente, dat is niet alleen de start van het zomeruur of (dit jaar vroege) bloesems aan de bomen maar ook retrodag in de kringwinkels in Vlaanderen.

Retrodagen zelfs in sommige vestigingen. Ja, ook wij gingen een kijkje nemen en dat was sinds 2019 geleden dus de verwachtingen waren hooggespannen en werden ingelost ook zoals je op deze collage kan zien. Extra pluspunt: binnen een straal van een half uur van ons huis hebben we keuze uit meerdere kringwinkels. We zijn op dat vlak dus enorm verwend.

Opnieuw & Co

Kringwinkel Opnieuw & Co had weer een enorm aanbod vintage dit jaar maar niets voor ons. Volgende keer beter.

Kringwinkel De Cirkel

Bij kringwinkel De Cirkel in Brecht waren we vooraf al gaan spotten, gelukkig maar, want wat zag mijn oog meteen bij het binnenkomen… een vintage Berkel weegschaal. Die staat al lang op mijn verlanglijstje hoor. Natuurlijk ben ik er op mijn strooptochten al heel wat tegengekomen doch nooit aan de prijs die ik ervoor wilde betalen. Op dat vlak kan ik me goed aan mijn budget houden. Hier stond ze nu 25 euro geprijsd. Op retrodag stapten we een 10-tal minuten na openingstijd de winkel binnen, er vast van overtuigd dat iemand onze schat in die 10 minuten al voor onze neus zou weggepikt hebben. Maar nietes, ze stond er nog gewoon op ons te wachten. We kochten nog een tweede kleinere weegschaal merk Lyssex, een prachtige sodafles en een leuke vintage koffiepot van Thomas.

Bij de kringwinkel in Wuustwezel vonden we een leuk speelgoedje van David de kabouter (nostalgie!), een dagboekje in jeansstof, wat boekjes, een tegeltje met houten omranding voor boven de bar en een vintage koffiepot met rvs isolerende mantel. Ondertussen heb ik al een kleine verzameling vintage koffiepotten, in porselein en emaille, in de keuken staan. Oepsie, waar gaat dit eindigen!?

Kringwinkel Zuiderkempen

Bij Kringwinkel Zuiderkempen kochten we in Kasterlee eerder die week een mooi wit vintage vaasje van Modica Gouda, geen mat model zoals die uit mijn verzameling op-art vazen. Toch kocht ik het. Ten eerste omdat ik gewoon weg was van het bolletjes patroon, ten tweede… voor 0.30 euro laat je dat niet staan, toch!

Kringwinkel Antwerpen

Omdat we in Merksem moesten zijn passeerden we vorige vrijdag gelijk even langs de kringwinkel daar. Er stond nog heel wat vintage te koop. Ik vond een kookboekje uit de jaren 60. Ook blij mee.

Tijdloze uitstraling

En zo staan er weer “nieuwe” oude spullen in ons interieur die het geheel persoonlijker en origineler maken. Op onze stijl past geen naam. Oud, nieuw, landelijk, modern, vintage, brocante…. het geeft het huis een tijdloze en vooral unieke uitstraling.

De muur boven de – landelijke – barkast (meidenkast die we al 23 jaar in ons bezit hebben) bijvoorbeeld huisvest verschillende stijlen door elkaar. Je ziet een modern kunstwerk in zandsteen dat we vele jaren geleden nieuw aankochten. Links en rechts ervan twee werken van grafisch kunstenaar Gerard Gaudaen die we online kochten en lieten inkaderen. De grote kader met oude postkaart kochten we in de Provence. Erop staat ons stamcafé in Eygalières in (veel) vroeger tijden. In de langwerpige kader drie mooie tekeningen van illustrator Patrick Mulder. Ze komen oorspronkelijk uit het boek De complete wijnliefhebber van Hubrecht Duijker, gekocht in de kringwinkel. De vintage lettersjablonen die het woord BAR vormen zijn erfstukken. Het houten vintage aperitief setje komt uit de kringwinkel, net als de recente aankoop van het tegeltje in houten omlijsting. Zelfs de lichtslinger en de cache-pot waar de plant in staan werden ooit in de kringloopwinkel gekocht. Nee, heel veel nieuw-nieuw zal je in dit huis niet vinden.

Goegezegd.com

De zelfklevende quote “#aperoke awel ja” is wel nieuw en bestelde ik online op goegezegd.com. Bij deze leuke webshop kocht ik al meerdere quotes om kado te geven aan familie en vrienden. Mooie items, goed en mooi verpakt en snel verzonden. Ga eens kijken!

Tot slot: de prijzen in de bezochte kringwinkels

Tot slot toch even een opmerking over de prijzen in de verschillende vestigingen. De week na de retrodag stonden er nog veel spullen te koop in de verschillende winkels. In sommige ging het om spullen die eerder de term oud(erwets) dan vintage waard waren en dus zeer waarschijnlijk niet verkocht zullen geraken. In andere winkels nog heel mooie vintage items. Alles heeft denk ik te maken met de prijs.

Kringwinkels van De Cirkel: Altijd een ruime keuze echte retro en vintage aan schappelijke prijzen. Helaas verhoogden zij (In Brecht toch) onlangs precies de prijzen van sommige artikelen in hun gewoon assortiment. Helaas staat die zo dikwijls niet meer in verhouding en zullen mensen voor een kleine meerprijs zo liever voor een nieuw exemplaar kiezen dan een gebruikt uit de kringwinkel.

Kringwinkels Antwerpen: Over het algemeen waren – naar onze mening – de prijzen van de retro/vintage items bij deze kringwinkels echt veel te duur. Hun gewone spullen zijn schappelijk van prijs.

Kringwinkels Zuiderkempen: Schappelijke prijzen van retro/vintage artikelen. Niet wauw qua assortiment al zal het waarschijnlijk een momentopname geweest zijn. Deze winkels hebben namelijk een retromaand en zullen hun beste items eerder spreiden over de maand.

Opnieuw & Co: Prijzen van sommige retro/vintage artikels aan de dure kant. Gewoon assortiment: meubels en huisraad altijd aan schappelijke prijzen, kleding soms te duur voor wat het is, idem voor sommige boeken. Merkkledij die eerder ouderwets kan genoemd worden of soms een vlek heeft of waarbij een herstelling nodig is zou niet aan dezelfde prijs mogen verkocht worden dan recentere exemplaren maar dit probleem zie je bij bijna alle kringwinkels.

Winkelen bij de kringwinkel blijft om verschillende redenen een goede optie, zelfs met wat duurdere prijzen. Of iedereen daar zo over denkt is nog maar de vraag.

Dit lees je misschien ook graag...

1 Reactie

  1. zegt:

    Wat heb je mooie spullen gekocht, je moet er ook echt oog voor hebben.

Reacties zijn gesloten.