A la maison creatief diy kringwinkel enzo mijn huis Tips voor en na

Renovatie van een badkamer, Provençaalse stijl ~ Rénover une salle de bain, style provençal

Eindelijk, ze is klaar en helemaal zoals ik ze in gedachten had. Het duurde wat langer dan voorzien. Nu ja, is dat niet altijd zo bij een renovatie?

Bovenop de bestaande tegelmuur en -vloer tegelen ging niet door (met het nodige extra kapwerk tot gevolg), elektriciteit moest verlegd, leidingen en deurtjes ingekort, extra vochtwering geplaatst, de spiegel wilde niet vrijwillig van de muur, een deel van het sanitair bleek opeens niet meer voorradig… Geen onoverkomelijke zaken maar toch heel wat extra werk en tijd. Niks aan te doen.

Enfin, la salle de bain est prête. La rénovation a duré plus long que prévu  car nous avons eu des travaux supplémentaires, mais bon. C’est toujours le cas, non?

Hier zie je een voor en na. Een recente voor-foto vergat ik gewoon. Deze is genomen toen we, ondertussen al bijna 20 jaar geleden, het huis kochten. De badkamer was nog helemaal hetzelfde, alleen ontbreken op die foto de wasmachine en droogkast (die op elkaar stonden daar waar je de witte schabben ziet). Nu zitten ze onder de lavabo achter een gordijn wat veel meer rust geeft in de badkamer. Ook het ontbreken van de donkere voegen maakt enorm veel verschil. We gingen van 2 kleine lavabo’s naar 1 grote en de kleine zitdouche met hoge instap werd vervangen door een ruime instapdouche van 90×120. Alle jaren 80 materiaal vloog eruit. De badkamer heeft eindelijk de look die bij de rest van het huis hoort!

Ci-dessus un avant et après. Le lave-linge et le sèche-linge se trouvaient dans le coin vide. Maintenant ils se cachent derrière un rideau fait main. J’ai confectionné le rideau en toile de lin beige avec un drap ancien brodé (acheté en Provence) et de rubans de dentelle (achteté au dépôt-vente et marché aux puces).

Ik wilde een Provençaalse sfeer in de badkamer en dat is in mijn ogen goed gelukt.  Ze is op een zo budgetvriendelijk mogelijke manier gerenoveerd:

 • onze super handige schoonzoon stond in voor het harde labeur en de technische kennis
 • ikzelf voor de indeling, aankoop van de materialen en inrichting
 • mijn man mocht alles betalen *wink*
 • de kasten (maatwerk) werden grotendeels behouden maar kregen een andere plek en/of look
 • de knopjes voor de kastdeuren vond ik bij Gamma
 • de matte tegels (34×34) – beige voor de vloer en grijs voor de muur – kocht ik bij Tegeloutlet
 • het sanitair vond ik online bij sanitairwinkel.be. Zij hebben een toonzaal en dat vind ik toch handig. (Toen bleek dat een niet onbelangrijk onderdeel van de douche opeens een levertijd opgeplakt kreeg van een maand werd er door het personeel meteen actie ondernomen om hier een oplossing voor te vinden. Top!)
 • de grote spiegel (130 x 90) konden we gelukkig recupereren. Om er een landelijke look aan te geven kwam er een kader rond van in verstek gezaagde witte mdf plinten. Het loste meteen het probleem op van het kleine barstje dat op één van de hoeken ontstaan was tijdens het verwijderen van de muur. Tip: ook een spiegel die muurvast hangt met dikke klodden siliconen of lijm? Maak met een ijzerdraad achter de spiegel een zaagbeweging van links naar rechts. 
 • de witte wasmand met Frans opschrift zag ik bij Maison du Monde en kon ik niet weerstaan. Gelukkig kon ik verder aanvullen met goedkope(re) manden – helemaal in dezelfde stijl – van bij Xenos. De linnen binnenbekleding van deze laatsten zijn iets lichter maar dat kwam me goed uit. Beige bekleding voor de mand met vuile was, ecru voor die met proper goed.
 • Qua decoratie staat er niet veel. Een ecru stenen vogel van de Action, een houten vogeltje met kroon dat ik al in mijn bezit had en een mooie betonnen kandelaar die ik een tijd geleden vond in de kringwinkel. De gietijzeren haak kocht ik twee jaar terug voor een halve euro op een rommelmarkt in de Provence. Het rotan krukje gaat al bijna 30 jaar mee en kocht ik ooit in een winkeltje in de Nationalestraat in Antwerpen. Toch vreemd dat je je zoiets nog herinnert!?
 • Het gordijn onder de lavabo maakte ik zelf. Beige linnen (van Kwantum aan 5 euro per meter) combineerde ik met het bovenste deel van een brocante laken dat ik verleden jaar voor 3 euro kocht op een rommelmarkt in de Provence. De kanten linten komen uit de kringwinkel en van de rommelmarkt.

J’ai créé une ambiance provençale avec l’osier, le rideau fait maison, un crochet en fer forgé, du bois, dallages céramique, des couleurs naturels,… La salle de bain a enfin le regard que je voulais.

Allez, viens t’imprégner l’atmosphère!

Kom, snuif de sfeer even op!

 

Ben ik erin geslaagd? Ai-je réussi?

Dit lees je misschien ook graag...

10 Reacties

 1. Wat een leuke badkamer heb je. Heerlijk lichte kleuren en de manden passen goed. Het gordijn is mooi met dat kant erop.

  1. Nana zegt:

   Dank je voor het compliment Mieke.

 2. Mooi gedaan en je gordijn is super!

  1. Nana zegt:

   Dank je Marthy.

 3. Ingrid zegt:

  Knap werk !!! Zal binnenkort eens een doucheke komen nemen 😄😄

  1. Nana zegt:

   😀 Doe dat!

 4. Volgend jaar willen we ook onze badkamer renoveren. Ik heb hier alvast enkele ideetjes opgedaan! Dank je wel.

 5. Heel goed gelukt zou ik zo zeggen. Ik vind het ook altijd geweldig wanneer men iets prachtigs maakt op een budgetvriendelijke manier. Mooi !

 6. Wat leuk om over jullie renovatie te lezen. Dat moet een goed gevoel geven om alles naar het zin te hebben. Je combinatie van het gordijn met een deel van een brocante laken vind ik geweldig.

  1. Nana zegt:

   Dank voor het compliment Ageeth.

Reacties zijn gesloten.