keukeneiland maken
creatief diy kringwinkel enzo mijn huis Tips voor en na

Renovatieplan 2020 (5), vitrinekast kringwinkel wordt keukeneiland.

Er is qua kringloopkoopjes al één en ander door mijn handen gegaan en gepimpt. Een favoriet kiezen is moeilijk. Toch zijn er een paar stuks waarop ik heel fier ben.

Één van mijn laatste – en grootste – upcycle projecten is het keukeneiland in onze nieuw verbouwde keuken. Ik kan niet zeggen hoe lang ik al een eiland wilde maar onze voormalige keuken leende zich er niet toe.

Met het oog op de verbouwing en het opentrekken van de leefkeuken begon ik na te denken over een origineel keukeneiland. Ja, ik had er één kunnen bestellen bij de keukenbouwer maar dan had ik er eentje die waarschijnlijk al in vele huishoudens stond en dat wilde ik niet. Een interieur moet in mijn ogen persoonlijk zijn. Ik probeer er dus altijd een eigen draai te geven. De keuken had ik zelf getekend dus daarvan wist ik al dat niemand dezelfde zou hebben. Het eiland ging ook iets speciaals worden.

Nodig:

  • Een kast. Deze kocht ik ooit in de beginjaren van de kringwinkel bij De Cirkel. Ze had de meeste tijd gediend als speelgoedkast van de kleinkinderen en was ondertussen al dikwijls van uiterlijk veranderd. Nu ze het speelgoed ontgroeid zijn en ik een heel toffe kast bij Opnieuw en Co had gevonden om in de keuken te zetten werd ze overbodig. Of, mits wat breekwerk, niet…
  • Twee eiken trapspijlen die ik ooit uit een kuub brandhout redde en altijd bewaarde voor ik-weet-niet-wanneer-en-waarom. Iets wat me trouwens jarenlang gezeur van manlief opleverde, wat ik hem niet verwijt want ze stonden al bijna 20 jaar in onze berging. Laat ze nu toch net dezelfde vormen hebben dan de blauwe kast die in de keuken kwam te staan. De schrijnwerker die in huis bezig was spande ik voor mijn kar om de dingen die ik zelf niet kon in elkaar te steken. Zo maakte hij de trapspijlen aan elkaar om het blad van het toekomstig eiland te dragen en maakte hij voor mij matching poten onder het voorste deel die de ouderwetse bolpoten van de originele kast vervingen.

De buitenkant kreeg dezelfde kleur als mijn nieuwe keukenkasten. Eerst wilde ik de poten blank laten maar dat gaf geen mooi geheel. Binnenin schilderde ik alles wit. Er kwamen nog nieuwe handgrepen op de lades en een dik blad in eik. De zwart metalen krukjes kocht ik online bij Casa. En zo was het eiland al klaar nog voor er aan de keuken begonnen werd.

Voor en na…

Ondertussen is het al goed gebruikt geweest. Het leent zich zeer goed tot het voorbereidend kook- en bakwerk. Tenzij we een uitgebreide maaltijd nemen eten we sindsdien ook met z’n twee in de keuken. De lamp kocht ik online bij Westwing, de bamboo fruit- en groentenbakjes bij Casa.

Keuken voor…

Keuken, mét zelfgemaakt eiland, na…

Ik had de kast kunnen verkopen maar kijk, ik besloot er wat anders mee te doen. Het bovenste gedeelte, de vitrine, staat nu trouwens bovenop een lage kast in de garage en is in gebruik als opbergruimte. Als dat geen mooi voorbeeld is van CREATIEF OMSPRINGEN MET KRINGLOOPKOOPJES weet ik het ook niet. Jammer dat ik de kast niet gekocht heb bij Opnieuw & Co want dan had ik dit project zeker ingediend voor hun wedstrijd. Om hun volgers te bedanken vroegen ze onlangs via Instagram een foto van een favoriete aankoop. Natuurlijk kon ik niet kiezen. As usual. Ik stuurde er uiteindelijk 5. Een foto van mijn Le Creuset pot, het vintage behangpapier waarop ik nog altijd verzot ben, de voor en na van de blauwe kast, het pluchen konijn dat hippe muurdecoatie werd en van een wollen vestje en bankje.

Misschien kunnen/willen jullie even op hun Facebookpagina gaan kijken en op één van mijn foto’s stemmen? Het kan nog tot donderdag. Dank u!

Dit lees je misschien ook graag...