creatief diy kringwinkel enzo mijn huis voor en na

Vraag het de interieurspecialist…

Van kleins af ben ik zot van alles wat met bouwen en interieur te maken heeft. De studierichting bouwkundig tekenen was dus geen verwonderlijke keuze. Het interieur veranderen blijft een passie waarin ik me jammer genoeg alleen thuis (of heel soms eens bij familie en vrienden) mag/kan uitleven. Het liefst van al met materiaal uit de kringwinkel natuurlijk.

De wonen-bijlage van de weekendkrant is elke zaterdag het eerste katern dat ik lees. Onlangs werden daarin enkele vragen gesteld aan interieurspecialisten. Ik toetste hun antwoorden aan mijn eigen interieur.

 • Mijn slaapkamer moet een oase van rust worden. Hoe richt ik een ruimte zacht en feng shui in?

Rommel vermijden en in de plaats de kamer met een paar welgeplaatste, betekenisvolle objecten decoreren. Objecten ook die je in een zachte, bijna meditatieve stemming brengen. Stilte kan je creëren door het geluid te dempen met gordijnen en tapijt. Een volgende tip is om het interieur rustig te houden door te werken met natuurlijk, warme materialen en dito kleuren. Kleurenpalet: alle schakeringen van wit en grijs. Qua verlichting geeft je best de voorkeur aan sfeerverlichting die je liever niet standaard op een nachttafeltje laat belanden.

Afgezien van het tapijt past het advies dat interieurarchitecte Annemarie Van Riet in de weekendbijlage van een krant gaf op bovenstaande vraag he-le-maal in mijn straatje.

Onze slaapkamer is al dikwijls van stijl veranderd, net omdat je daarin zelf ook evolueert. Waar ik in het begin, toen we er pas gingen wonen, die kamer in warme tinten en donker houten meubels inrichtte is die nu al een poos grijs en wit. Zelfs het hoofdeinde kreeg een make over. Die ging van donker naar Piet Hein Eek look.

Rommel staat er in de kamer niet. De kamer is zeer sober eigenlijk. Nachttafeltjes hebben we niet dus onze sfeerverlichting hangt op een strategische plaats onder het schap dat boven ons bed in de (valse) wand verwerkt is. Daarop is de enige plek voor de ‘welgeplaatste, betekenisvolle objecten’. Objecten die met regelmaat van de klok veranderen. Het was een tijdje deze spreuk, dan weer een Franse welterusten met vaas uit de kringwinkel die nadien zelf ook een make over kreeg. Momenteel siert een rustig schilderij in grijs en blauwtinten de kamer samen met een vintage karaf (lang geleden gevonden in de kringwinkel).

 

DSCN9822b

 

 • Ik wil mijn huis een snelle update geven. Welke trendkleuren haal ik nu in huis? was een andere vraag in het artikel. Het werd beantwoord door Sara Feskens, interieurvormgever en grafisch ontwerper.

Het antwoord daarop is eigenlijk voor de hand liggend. Zet geen muur in het vieux rose want je weet dat kleuren in de interieurwereld even snel gaan als ze komen. Makkelijker is bijvoorbeeld een kussensloop te vervangen. Zelf volg ik geen trends maar als je ze tóch wil volgen; momenteel zie je veel koper, zachte aardetinten en pastelkleuren. Sara geeft nog volgende adviezen: contrasterende kleuren (denk bijvoorbeeld aan grijs en rood) zijn passé, leg het accent liever niet op het plafond (tenzij je het bewust optisch wilt verlagen), koude kleuren laten een ruimte groter lijken en warme tinten verkleinen.

Ja, ook hiermee ga ik akkoord. Ons huis is al enkele jaren aan het ‘verwitten’. Heel veel wit in combinatie met beige en grijs. Sommige kamers kregen daarnaast een toetst zwart (foto van ons wintersalon zie je bovenaan op de startpagina voorbijkomen in de slider) of grijzig blauw (zomerkant van het huis). Geen trendkleuren trouwens voor mij. Ik kies wat ik op dat moment mooi vind. Momenteel ben ik in een blauwe periode.  In onze keuken heb ik daarom gekozen om vooral met een paar blauwe accenten.

kinderstoel annie sloan voor en na 2

Vier teakhouten boerenstoelen aan de keukentafel zijn origineel en gekocht in een meubelzaak. Toen ik een tijd terug in de kringwinkel drie identieke maar vreselijk slordig geschilderde exemplaren tegenkwam twijfelde ik geen moment.  Eén kreeg al dezelfde blauwe laag Annie Sloan verf die ik eerder gebruikte voor de hoge kinderstoelen.

2015-09-25 09.29.15b

De zitbank die je achteraan de tafel ziet staan is een verhaal apart waard. Creatief met kringloopkoopjes van de bovenste plank vind ik zelf. Over wat er met de zitbank (die voordien een babybedje was) gebeurde schreef ik eerder. Er moet nog een nieuwe hoes om en die wil ik zelf naaien van antieke lakens die ik op een Franse rommelmarkt kocht. Krijgt nog een staartje dus.

Net zoals in de slaapkamer leent de zonnige keuken zich niet tot het uitstallen van rommel. Ook hier geen overvloed aan kaders aan de muur. Enkel hier en daar een schilderij of canvas. (Baai de weej, over de speciale lamp – trouwens nog zo’n toppunt van recycling en upcycling – rechts op de foto lees je hier.)

2015-09-25 09.25.20b

Af en toe wil ik wel kunnen wisselen en kunnen meegaan met de seizoenen zonder op het einde van het jaar met een muur vol gaten te eindigen. Een lijstenplank is dan een prima oplossing. Ik kocht hem bij Ikea maar pimpte hem met een zelfklevend kanten randje uit de Action.  Zo kan ik makkelijk wisselen van het één naar het anderenog eens anders of nog eens als ik dat wil. Momenteel ziet de plank er zo uit…

DSCN9821

 

Wat de linkse lijst betreft: die hoort eigenlijk ook thuis in de categorie ‘creatief met kringloopkoopjes‘.  De prachtige illustraties zijn van Patrick Mulder en komen uit het boek De complete wijnliefhebber van Hubrecht Duijker. Ik sneed zeer nauwkeurig de pentekeningen in het boek los zodat ik die ten allen tijde kan inlijsten. Als ik van tekening wissel steek ik ze gewoon terug op hun plaats in het boek en kies een andere prent. Zo kan ik het boek toch nog lezen én tegelijk ook gebruiken.

Budgetvriendelijk, dat is voor mij toch hét toverwoord als het op inrichten aankomt.

Dit lees je misschien ook graag...

5 Reacties

 1. Dat is nog eens een persoonlijke inkijk! Mooi, ook met de linkjes.
  En die theepot-lamp, geweldig <3

  1. Nana zegt:

   Ja was meteen verliefd op die lamp. 🙂

 2. Echt mooi

 3. Jij hebt echt oog voor interieurinrichting én ook talent ervoor!
  Van die blauwe stoel ben ik helemaal weg!
  Groetjes en prettig weekend!
  Vlimbouter

  1. Nana zegt:

   🙂 *bloos*

Reacties zijn gesloten.