Flexitariër

Te veel van alles en vanalles teveel…

Ze waren niet eens volledig afgekoeld of er is iemand niet van kunnen afblijven! En dat terwijl er te veel was van alles en vanalles teveel. Shame on me. Mah, eigenlijk volg ik enkel de richtlijnen van Peter Goossens… proeven, proeven, proeven!

Muffins met dadels, Verwarm de oven voor op 185°c. Rasp de schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit. Kook het sap tot de helft in, voeg 50 gram boter toe en laat afkoelen. Klop er 1 ei en 50 ml crème fraîche door. Meng 130 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram bruine basterdsuiker, 1 tl koekkruiden, zout en de rasp. Voeg het sap toe en 75 gram ontpitte dadels in reepjes. Schep de vormpjes voor 3/4 vol en bak in ongeveer 15 minuten gaar. Laat wat afkoelen en neem uit de vorm. Ik vond ze wel wat zoet en zou volgende keer wat minder suiker gebruiken maar dat is natuurlijk puur naar goesting.

Sommige dingen kan je nu eenmaal niet in een exact gepaste hoeveelheid maken. Zo heb ik nog zeker 2 dagen eet aan de scones die overgebleven zijn van de brunch op kerstdag. Gisteren kwamen ze in elk geval goed van pas als makkelijk luie-wijven-ontbijt en straks zet ik ze samen met wat muffins graag op tafel tijdens de koffiepauze van de poetshulp die, oef, komt. Een paar dagen volle bak, dat zie je aan een huis ook al is alles grotendeels wel weer opgeruimd. Het andere werk dat is blijven liggen zoals was en strijk moet ook vandaag gebeuren want het is de enige dag van de week dat ik er tijd voor zal hebben. Pfff, keerzijde van de medaille, en niet met de nodige goesting want mijn lijf en hoofd wil liever rust.

Scones met mascarpone, Zeef 225 gram zelfrijzend bakmeel met een mespuntje zout en 1 tl bakpoeder boven een kom. Voeg 40 gram boter toe en verkruimel het mengsel met de vingertoppen tot het op broodkruim lijkt. Roer het ei erdoor en zo veel melk tot een soepel deeg ontstaat. Kneed het deeg snel met de handen en rol het daarna op een bebloemd werkvlak uit tot een lap van ongeveel 2,5 cm dik. Steek met een vorm van 6 cm doorsnede cirkels uit het deeg. Voeg het deeg dat overblijf samen en rol het opnieuw uit. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze dun met melk. Bak ze gaar in 10-15 minuten in een oven van 220°c. Serveer ze (liefst warm) met mascarpone en jam.

Dit lees je misschien ook graag...