Jajien werd in het weekend ziek dus bleef ze nog een extra nachtje slapen omdat ze niet naar school kon. Zondag was ze door hoofdpijn, keelpijn en hoge koorts een slappe vod. Met haar gloeiende lijfje lag ze tegen me aan, haar ogen waterig in haar blozende gezicht. ‘Ik vind het leuk dat ik nog een nachtje mag blijven,’ fluisterde ze. Lief! Dat vond ik ook, al heb ik haar liever gezond en wel natuurlijk. Over morgen werd met geen woord gerept. Te moe. Te ziek. Zo zielig.

2015-12-13 j ziek

De nacht verliep rustig. Toen ze ‘s morgens bij ons kwam liggen voelde ze nog warm maar het viel mee. De keelpijn was er ook nog. Of ik dan lekkere pap voor haar kon maken als ontbijt want ‘dat is goed voor mijn keel’. Havermoutpap smaakt altijd. Er is trouwens niks heerlijker dan ze vertroetelen, knuffelen en op hun wenken bedienen als ze ziek zijn. Als ze niet ziek zijn ook trouwens.

Dat de koorts tegen de middag weg was merkte ik meteen aan haar terugkerende ijverigheid. Oma, wat gaan we doen? Oma, wat gaan we eten? Oma mag ik… Oma zullen we… Oef, dat zag er goed uit. Haar verlanglijstje: televisie kijken, tekenen, kleuren en gedichtjes schrijven. Een lijstje dat me, gezien mijn eigen toestand, perfect aanstond.

Bij het zappen kwamen we een aflevering van ‘Koekeloere’ op NPO3 tegen.  Kingsize! Het liedje zong ik voor hen altijd toen ze nog kleiner waren. Ik koekeloer hier, ik koekeloer daar, ik koekeloer het hele jaar. En koekeloer jij, even naar mij, dan koekeloeren we, koekeloeren we, dan koekeloeren we a-a-lle-bei!  Tijdens het kleuren en tekenen maakte ze een postkaart als verrassing voor mama en papa.

j ziek 14dec15

En dan gedichtjes schrijven –  jong geleerd, oud gedaan net zoals ik vroeger – over opa, oh en ook over jou oma, over de hond, de andere oma en Gerard, de poetsrobot uit Frankrijk. Goh de appel valt echt niet ver van de boom zeg. Om de toon te zetten en te weten waarover zij het wilde hebben liet ik haar alvast beginnen met de eerste zin. (Al mijn bedenksels staan schuin gedrukt.) Twee gedichten van onze joint venture wil ik al wel prijsgeven…

Mijn opa.

Opa is een protmans.

Alle dagen waagt hij zijn kans

om te protten wel duizend keer.

Sebiet komt er nog een beer,

die valt flauw bij al die stank

en een rendier op de bank.

Wij kunnen daar al tegen

dat is echt een ware zegen

want die protten stinken zot

zoals een varken in zijn kot.

© Nana en Jajien – Tartelette Maison

En dan oma. Over de eerste zin moest ze iets langer nadenken maar nadien rolde de ene zin na de andere uit haar mond.

Mijn oma.

Oma drinkt heel veel water,

dat moet ik onthouden voor later.

Water drinken is gezond.

Oma heeft geen droge mond.

Oma heeft geen bek

maar wel een blauwe plek.

Er zit een rendier naast haar

die heeft wél een bek, da’s waar.

Ook een blauwe plek op zijn poot

en die is een beetje groot.

Water drinken doet dat beest

meer dan oma nog het meest.

© Nana en Jajien – Tartelette Maison

Beire hé!?

Snap je het woord ‘beire’  niet? Het werd van de week uitgeroepen tot kinderwoord van 2015 en betekent ‘cool, geweldig, fantastisch’. Voorgaande winnende woorden waren boeieeeuhh! (saai) in 2011, kingsize (super) in 2012, yolo (you only live once) in 2013 en OMG (Oh My God) in 2014. 

 

Klik voor meer eigen gedichten.

Aanbevolen artikelen

6 Reacties

 1. Terwijl ik dit schrijf zit ik hier met twee kleine kleinkinderen die op dit moment lekker aan het spelen zijn. We gaan straks wat drinken en daarna naar de markt. Ik geniet er iedere minuut van. Wat leuk om met je kleindochter zo bezig te zijn met taal. Ik zal bij onze kleinzoon van bijna twaalf eens vragen of hij het woord beire kent.

  1. Heerlijk hé. Beire is een woord dat veel gebruikt wordt op een Vlaamse kinderzender.

 2. Die gedichtjes zijn inderdaad ‘beire’
  Ach.. en ‘Koekeloere’, wat heb ik dat liedje lang niet gehoord! Ik nam Koekeloere op de Nederlandse schooltelevisie vroeger altijd op voor mijn kinderen . Ze vonden Moffel en Piertje zo leuk!

  1. Ja onze kinderen keken er zelf ook naar. Ik vind het zelf ook heel leuk om naar te kijken hoor. 🙂

 3. Wat superleuk zeg, die gedichtjes met je kleindochter. Zo gezellig. Anna logeert momenteel hier en wat is dat toch heerlijk hè.
  Het woord beire ken ik nog helemaal niet. Spreek je het uit zoals je het schrijft, zoals in beige?

  1. Ja heerlijk hé. Geniet ervan! Beire is eigenlijk dialect (uit West Vlaanderen) en je spreekt het inderdaad uit zoals beige.

Reacties zijn gesloten.

error: Content is protected !!