Flexitariër lezen met vrienden Tips

Koken met Fatima…

Ik hou enorm van de Arabische keuken en daarom was ik blij dat de vriendin waar ik gisteren ging lunchen ons een heerlijke couscous voorschotelde. De stiel leerde ze niet uit een kookboek maar van haar schoonmoeder die ze 36 jaar voordien door haar huwelijk met een Marokkaanse man kado kreeg. Geen in de microwave opgewarmde couscous dus maar the real stuff. Ter begeleiding kwam er kip voor de liefhebbers, groenten en Tfaia ofte gekonfijte uien (zie recept onderaan) op tafel.

Ik heb geen Marokkaanse schoonmoeder maar wel Fatima. Ze is al vele jaren mijn trouwe begeleidster als ik wat uit de Arabische keuken op tafel wil zetten. Wie deze wereldkeuken wil proeven is bij Fatima Marzouki aan het goede adres. Ofwel in haar (in de Antwerpse Zurenborgwijk gelegen) restaurants El Warda en Bizanaat of in je eigen keuken met de eenvoudige recepten uit één van haar kookboeken. Voorlopig is Fatima misschien enkel wereldberoemd in Antwerpen maar dat gaat niet lang meer duren want ze duikt binnenkort naast Wout Bru op in Masterchef Junior.

Tfaia (volgens recept Fatima)

Neem een diepe pan en verhit hierin olijfolie en bak 1 kg zoete ui (in halve maantjes gesneden) aan. Verlaag de hittebron en doe een deksel op de pan. Roer af en toe. Voeg, zodra de uien geslonken zijn, 3 kaneelstokjes, 1/4 koffielepel saffraan, 1/2 kg rozijnen, peper en zout toe en laat dit ongeveer 45 minuten zachtjes sudderen. Breng de uien op smaak met 200 ml honing en eventueel nog wat zout.

Arabieren zijn grote zoetebekken. In dit recept kan de honing makkelijk weggelaten worden. Als je daarbij de hoeveelheid rozijnen aanpast (15 gram is 1 propoint) kan het perfect in je Weight Watchers dagmenu passen.

Dit lees je misschien ook graag...