Zwarte Piet stormt de kamer binnen. “Opstaan baas!” lacht hij vrolijk. “We hebben heel wat werk te doen!” Sinterklaas geeft geen kik. Hij draait zich nog eens om. En snurken dat hij doet! Piet kijkt naar de maan. “De hoogste tijd” schreeuwt hij. Sinterklaas doet alsof hij niets hoort. Piet grijpt de baard van zijn baas. Hij trekt uit alle macht. “Mijn kamer uit!” roept Sinterklaas. “Ik sta vandaag niet op!” …

Met z’n allen zitten we op de grond te luisteren naar het verhaal dat opa voorleest. (Hm, opa heeft blijkbaar nog onontdekte talenten!) Kleinzoon zit met open mond te luisteren terwijl kleindochter er af en toe haar eigen verhaal van maakt door tussen te komen met een prentje uit het boek dat ze zelf op schoot heeft. Stel je voor dat Sint écht lui is en niet komt… Neuh!

… Eindelijk staat Sinterklaas op. Hij wast zijn gezicht en zijn handen. Daarna poetst hij zijn tanden. Nu zijn kleren nog. Zwarte Piet helpt hem in zijn zware mantel. Het paard brengt zijn mijter en staf. De zak met speelgoed staat klaar.

Oef!! (Om te weten wat Zwarte Piet heeft moeten doen om Sinterklaas zo ver te krijgen moet je het boekje ‘Sint is lui’ van Bart Demyttenaere maar eens (voor)lezen.) Na het tandjes poetsen, schoen zetten (nee oma niet voor de haard maar bij het krijtbord zodat Sinterklaas de tekening zeker ziet), met daarbij een suikerklontje, appel en wortel voor het paard en een snoepzakje voor Sint en Piet, zingen we nog samen een liedje… (Rij vanavond ons huis niet voorbij!) en gaan ze zonder morren en met hoge verwachtingen hun bed in.

Hun snoetjes zien bij het opstaan… goud waard! De verbazing op hun gezicht omdat Piet slordig geweest was en in de gang koekjes had laten slingeren ook.

Zo’n dagen zou ik voor geen geld ter wereld willen missen. Spijtig dat het weer voorbij is. Stiekem kijk ik al uit naar volgend jaar wanneer er hier het laatste weekend van november 4 van die brave (?) kindjes zullen komen slapen en hun schoen zullen zetten. Stout (ja, ook bij oma en opa wel eens) of niet, zo’n schatjes steken ze toch niet in de zak!

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!