Mme Toertjes schrijft, Life is like a pie (5)

 
Eeuwig Kerstmis.
 

‘Je bent precies niet op deze wereld’ hoorde ze meneer Toertjes zeggen toen ze op weg waren naar de supermarkt. Ja, ‘t was waar dat ze met haar gedachten elders zat. De hele morgen al. De kerstboom zetten of niet. Ze had er van wakker gelegen. Natuurlijk hield ze van Kerst. Meer nog,…
het was altijd haar favoriete feest van het jaar geweest. Jammer genoeg gold dat niet voor de mensen rondom haar. Volgens meneer Toertjes hadden ze met een handvol kerstballen in een schaal op tafel voldoende kerstsfeer in huis. Hij gruwelde van de idee dat het weer die tijd van het jaar was dat ze, met de klanken van een lading kerstcd’s op de achtergrond, aan het optuigen van de boom begon. In de praktijk betekende dit niet meer maar ook niet minder dan dat hij moest assisteren met het hangen van de lichtjes. Elk jaar droomde ze ervan. Samen het huis versieren, binnen én buiten, af en toe nippend van een glas wijn, genietend van de muziek die zachtjes de aanzet geeft naar een paar weken warme kerstsfeer. ‘t Zou een droom blijven, dat wist ze wel, maar toch.
Dat was haar eeuwige probleem dus hé, teveel verwachten. Het zorgde altijd voor teleurstelling. Zo hoopte ze ook elk jaar weer dat de familie compleet zou zijn op kerstavond. Wat voelde ze zich elk jaar alleen rond deze periode. Elke keer opnieuw brak het haar hart. Haar broer en zus had ze in geen jaren meer gezien en moeder had haar ooit in het gezicht gesmeten, anders kon ze het niet formuleren, dat ze geen behoefte had aan haar gezelschap. Óók niet met de feestdagen. Zeker niet dan. Met die opmerking probeerde ze te leven maar de pijn minderde niet. Het maakte dat de eindejaarsfeesten haar een wrang gevoel gaven. De sfeer die ze creëerde samen met de mensen die ze wel rond zich had was een mooie verpakking, daar niet van, maar naar haar gevoel ontbrak de strik. Samen, dat woord was voor haar één van de belangrijkste in haar leven. Samen, betekent met meer dan één dus dat had je jammer genoeg niet zelf in de hand.
Terug thuis stalde ze de kerstversiering voor zich uit op de grond. De ballen en lichtjes, de grote doos met daarin de boom, een andere met prullen en kaarsen, de zak met de deurkrans. Waarom viel de beslissing haar altijd maar zwaarder, vroeg ze zich af. Kerst, de periode waar ze altijd zo van gehouden had, waar ze met warme gevoelens aan terugdacht als ze in haar memorie die uit haar kindertijd opriep. Diezelfde Kerst verloor stilaan zijn glans en dat wilde ze eigenlijk niet. Ze was moe gevochten. Moe om dingen te wensen die toch niet zouden uitkomen. Het moe. Dit jaar geen boom dan? Haar hoofd bonsde. Twijfel, altijd die twijfel. Meer dan ooit zelfs want er speelde meer mee dan ze eerst besefte. Was ze het ook niet beu om het altijd iedereen naar hun zin te maken? Om haar leven te leiden zoals anderen het wilden? Een Kerst zonder boom, dat was het toch niet hé. Niet echt. En zij in een kaal huis en zonder kerstfeest niet zichzelf. Mme Toertjes schonk zichzelf een glas wijn in, stak haar favoriete kerstmuziek in de speler en begon eraan. Voor haar zou het een Kerst worden, met alles erop en eraan. Van wat de anderen er al dan niet wilden maken ging ze zich niets meer aantrekken. Gedaan met focussen op wat ze niet had maar voor altijd en eeuwig Kerstmis vieren met hen die wél haar gezelschap op prijs stelden, daar ging ze voor en wel vanaf nu. ‘Scha-aat, kom je de lichtjes even ophangen?’…

Life is like a pie. De taart die je bakt is niet altijd ieders smaak.

© Nana

Mme Toertjes schrijft, Life is like a pie (schrijfoefening)

Aanbevolen artikelen

4 Reacties

  1. De boom staat er ondertussen, veronderstel ik. Geniet van de dagen op jouw manier!

  2. Ach, wat willen wij al te gaar iedereen het naar zen zin te maken…<br />Grtjs<br />Daniëlle

  3. Helemaal waar.<br />mme Toertjes,<br /><br />Kerstmisversieren of niet, <br />that&#39;s the question.<br /><br />Mooi verhaal.

  4. juist je maakt je eigen kerst… hoe jij het wil ♥<br />liefs jenneke

Reacties zijn gesloten.